COMENZILE PLASATE ÎN PERIOADA 19.12.2024 - 7.01.2025 SE EXPEDIAZĂ DIN 8.01.2025

LIVRARE GRATUITĂ LA COMENZI PESTE 190 LEI

Fiole Apielixir
Arii terapeutice

<Laptisor de matca: beneficii, proprietati si contraindicatii
Lăptișor de matcă: beneficii, proprietăți și contraindicații
de: echipa Albina Carpatina
actualizat: 24.09.2024
publicat: 26.11.2021
lectură de: 10 minute
Concret, lăptișorul de matcă este o substanță lichidă, cremoasa, secretată de glandele hipofaringiene ale albinelor lucrătoare pentru a hrăni larvele din colonie în primele zile de viață.
Doar regina stupului se bucură de prețiosul lăptișor pe toată durata vieții sale.
Poate fi surprinzător faptul că, hrănindu-se în mod exclusiv cu această substanță, matcă trăiește până la 5 ani, în condițiile în care durata medie de viață a unei albine este de circa 45 de zile.

Prin ce se deosebește lăptișorul de matcă de alte suplimente naturale?

Lăptișorul de matcă se deosebește de alte suplimente naturale din mai multe puncte de vedere.

Compoziția sa este complexă și unică în comparație cu majoritatea suplimentelor derivate din plante sau alimente obișnuite.

În primul rând, este un produs apicol, secretat de albinele lucrătoare pentru a hrăni regina albină și larvele tinere.

Lăptișorul de matcă are o compoziție unică de diverși nutrienți, inclusiv proteine, zaharuri, acizi grași, vitamine, minerale și compuși bioactivi.

Acest lucru îl diferențiază de suplimentele mai simple care se concentrează pe un singur ingredient.

Datorită compoziției sale, are multiple beneficii pentru sănătate și o gamă mai largă de utilizări.

Lăptișorul de matcă contribuie la stimularea sistemului imunitar, îmbunătățirea vindecării rănilor și ameliorarea simptomelor menopauzei.

Lăptișor de matcă – Proprietăți

Lăptișorul de matcă crud, neprelucrat, este o adevărată minune a naturii, cu un profil nutrițional extrem de variat.

Cu proprietăți tonice și imunoreglatoare excepționale, acest produs apicol este bogat în minerale, enzime, vitamine, aminoacizi și oligoelemente.

Reprezentând până la 45% din greutatea uscată a produsului, proteinele și peptidele au un rol benefic în încetinirea procesului de îmbătrânire, reducerea inflamației și distrugerea microbilor.

Pe lângă acestea, lăptișorul conține și aminoacizi liberi, majoritatea aparținând seriei L, și este singura sursă naturală de acid 10-hidroxi 2-decenoic, o substanță cu efect antiviral, antibacterian, antiinflamator, antidepresiv și imunoreglator.

Din compoziția lăptișorului mai fac parte lipidele și carbohidrații, prezenți cu precădere sub formă de glucoză, fructoză și zaharoză.

La acest complex deja bogat, se mai adaugă enzime, coenzime, substanțe heterociclice, acetilcolină și o peptidă de tip insulină, care recomandă lăptișorul de matcă în tratarea diabetului zaharat, indiferent de tip.

Dintre minerale enumerăm calciu, siliciu, potasiu, fosfor, fier, magneziu, mangan, zinc și sodiu, iar ca vitamine, vitamina A, D, C, E și K, cât și toate vitaminele din complexul B.

Lăptișorul de matcă conține compuși antioxidanți precum flavonoidele și acizii fenolici care neutralizează radicalii liberi dăunători din organism.

Antioxidanții protejează celulele de daunele oxidative și reduc riscul de boli cronice.

În plus, cercetările sugerează că lăptișorul de matcă are proprietăți antiinflamatorii care ajută la reducerea inflamației din organism, asociată cu diverse afecțiuni de sănătate, precum bolile cardiovasculare, artrita și anumite tipuri de cancer.

Lăptișorul de matcă a fost studiat pentru potențialul său de a modula sistemul imunitar, îmbunătățind funcția acestuia și ajutând organismul să se apere împotriva infecțiilor și bolilor.

Acest efect imunomodulator susține sănătatea generală a sistemului imunitar și reduce riscul de îmbolnăvire.

De asemenea, conține compuși cu activitate antimicrobiană care pot inhiba dezvoltarea bacteriilor, virusurilor și ciupercilor dăunătoare.

Această acțiune contribuie la menținerea unui echilibru microbian sănătos în organism.

Mai mult, datorită compoziției sale bogate în nutrienți și a proprietăților sale antioxidante potențiale, lăptișorul de matcă este adesea utilizat în produsele de îngrijire a pielii pentru a promova hidratarea, a îmbunătăți elasticitatea și a reduce aspectul ridurilor și al liniilor fine.

Totodată, lăptișorul de matcă are efecte pozitive asupra sănătății reproducerii, inclusiv asupra calității funcției ovariene, fiind folosit ca supliment natural pentru a susține fertilitatea atât la bărbați, cât și la femei.

Cum se deosebește lăptișorul de matcă crud de cel conservat?

Lăptișorul de matcă crud și lăptișorul de matcă conservat diferă mai ales prin metodele de prelucrare și conservare.

Astfel, în timp ce lăptișorul de matcă conservat este supus unor tehnici semnificative de prelucrare și conservare, cel crud este colectat direct din stup și depozitat la rece pentru a-și menține prospețimea.

Lăptișorul de matcă conservat este procesat pentru a prelungi durata de depozitare și a asigura stabilitatea în timpul depozitării și transportului, ceea ce implică, de obicei, pasteurizare sau tratament termic pentru a distruge bacteriile și a dezactiva enzimele care ar putea cauza deteriorarea sa.

În plus, acesta poate fi amestecat cu alte ingrediente sau aditivi pentru îmbunătățirea gustului sau în scopul conservării.

Conservarea, care se poate face prin pasteurizare sau alte metode de sterilizare, elimină bacteriile și microorganismele dăunătoare.

Acest lucru permite păstrarea lăptișorului de matcă la temperatura camerei, fără refrigerare, pentru o perioadă extinsă, de obicei câteva luni sau mai mult, în funcție de ambalaj și de condițiile de depozitare.

În ceea ce privește lăptișorul de matcă crud, acesta se conservă prin refrigerare la temperaturi sub 4°C.

Acest proces încetinește activitatea enzimatică și dezvoltarea microbiană, păstrând prospețimea și integritatea nutrițională a produsului pentru o perioadă relativ scurtă de timp.

Din punct de vedere nutrițional, lăptișorul de matcă crud are o valoare nutritivă mai mare decât lăptișorul de matcă conservat, datorită prelucrării minime.

Lăptișorul de matcă crud reține mai multe enzime naturale, vitamine, minerale și compuși bioactivi.

Lăptișorul de matcă conservat conține în continuare nutrienți esențiali și compuși bioactivi, dar metodele de prelucrare pot duce la pierderi ale conținutului nutrițional.

Lăptișorul de matcă conservat poate fi însă o opțiune mai convenabilă pentru consumatorii care preferă un termen de valabilitate mai lung și o depozitare mai ușoară.

Cum putem verifica calitatea lăptișorului de matcă?

Determinarea calității lăptișorului de matcă poate fi provocatoare, întrucât nu există reglementări standardizate la nivel global.

Totuși, reperele generale vizează atenția acordată sursei și a prelucrării, prin alegerea unei mărci de încredere, cunoscută pentru utilizarea unor practici apicole de înaltă calitate și pentru aprovizionarea responsabilă, precum și prin selectarea unui produs care este supus unei prelucrări minime.

Ideal este alegerea unui lăptișor de matcă crud sau minim procesat, cum ar fi cel liofilizat sau congelat, pentru a minimiza pierderea de nutrienți din cauza tratamentului termic.

În plus, trebuie acordată atenție aspectului fizic și caracteristicilor produsului.

Lăptișorul de matcă proaspăt este, de obicei, de culoare albă lăptoasă sau ușor gălbuie.

Se recomandă evitarea produselor cu aspect maroniu sau decolorat, care ar putea indica vechimea sau o depozitare necorespunzătoare.

Totodată, lăptișorul de matcă de înaltă calitate ar trebui să aibă o textură cremoasă, asemănătoare unui jeleu.

În cazul în care este prea apos, gros sau granulat, ar putea fi un semn de calitate scăzută sau de depozitare necorespunzătoare.

În materie de gust, lăptișorul de matcă crud are un gust puternic, acrișor și ușor acid, cu un miros oarecum înțepător.

Un gust fad sau lipsa mirosului poate indica o calitate scăzută sau un produs vechi.

Pentru cine este recomandat lăptișorul de matcă?

Lăptișorul de matcă este un supliment alimentar natural care furnizează nutrienți esențiali, cum ar fi vitamine, minerale, proteine și acizi grași.

Ca atare, utilizarea sa este una extinsă, fiind, în general, recomandat persoanelor de toate vârstele.

Sportivii și pasionații de fitness pot beneficia de proprietățile sale în susținerea nivelului de energie, rezistență și recuperare.

Compoziția sa bogată în nutrienți poate ajuta la refacerea nutrienților pierduți în timpul exercițiilor fizice, susținând totodată repararea și recuperarea musculară.

Persoanele cu un stil de viață solicitant sau cu un nivel ridicat de stres pot beneficia de potențialul său de a susține claritatea mentală, concentrarea și funcția cognitivă.

Lăptișorul de matcă conține compuși care contribuie la reducerea stresului și la promovarea bunăstării mentale generale.

Proprietățile sale antioxidante pot ajuta la combaterea stresului oxidativ și a inflamației asociate cu îmbătrânirea, în timp ce conținutul său nutritiv poate susține funcția imunitară, sănătatea cardiovasculară și funcția cognitivă.

Capacitatea lăptișorului de matcă de a susține îmbătrânirea sănătoasă și longevitatea îl fac benefic pentru adulții în vârstă.

De asemenea, lăptișorul de matcă este recomandat frecvent femeilor în diferite etape ale vieții, la menstruație și în timpul menopauzei.

Poate ajuta la menținerea echilibrului hormonal, la sănătatea reproducerii și la ameliorarea simptomelor legate de fluctuațiile hormonale, cum ar fi sindromul premenstrual sau simptomele menopauzei.

În plus, lăptișorul de matcă este un ingredient vedetă în produsele de îngrijire a pielii și a părului, datorită capacității sale de a susține hidratarea pielii, elasticitatea și producția de colagen.

Acesta poate îmbunătăți aspectul pielii și al părului, reduce semnele de îmbătrânire și susține sănătatea generală a pielii și a scalpului.

Lăptișor de matcă - Beneficii

Ai imunitatea scăzută, iar colesterolul îți afectează sănătatea?

Suferi de stres și ai probleme cu tensiunea arterială?

Dacă te confrunți cu oricare dintre problemele menționate și îți dorești o soluție naturală și eficientă, lăptișorul de matcă poate fi ingredientul de care ai nevoie pentru sănătate și frumusețe!

Iată 7 beneficii uimitoare ale lăptișorului de matcă, dezvăluite de specialiștii de la Albina Carpatină, care promovează de peste 25 de ani produsele apicole ca alimente naturale funcționale, cu proprietăți terapeutice remarcabile.

1. Reglează tensiunea arterială

Tensiunea arterială reprezintă forța exercitată de fluxul sanguin la nivelul pereților arteriali, iar valorile sale ridicate ne semnalează posibile probleme de sănătate.

Tensiunea arterială normală la un adult este egală sau mai mică de 120 mm Hg (tensiune arterială sistolică) și 80 mm Hg (tensiune arterială diastolică).

Atunci când valorile tensiunii arteriale sunt egale sau mai mari de 140/90 mm Hg, vorbim despre hipertensiune arterială, o afecțiune care crește riscul de infarct miocardic, insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral, boală renală sau chiar moarte subită.

Lăptișorul de matcă este o sursă bogată în peptide și acționează ca un vasodilatator, ceea ce înseamnă că reduce presiunea exercitată asupra vaselor de sânge, ajutând la reglarea nivelului tensiunii arteriale.

Astfel, datorită efectului reglator pe care îl are asupra sistemului cardiovascular, lăptișorul contribuie la sănătatea inimii, amplificând starea generală de bine a pacienților cu probleme cardiace.

2. Echilibrează nivelul colesterolului

Colesterolul este reprezentat de substanțe similare grăsimilor – lipide cu densitate scăzută (LDL), căruia îi spunem colesterol rău, și lipide cu densitate ridicată sau colesterol bun (HDL).

Evident, organismul nostru are nevoie de colesterol pentru a produce hormoni, vitamina D și enzime digestive.

Cu toate acestea, atunci când nivelul colesterolului este prea ridicat, devine periculos pentru sănătate.

Există o categorie de alimente care scad colesterolul și pe care ar fi indicat să le includem în dieta zilnică pentru un stil de viață sănătos. Printre ele se numără și lăptișorul de matcă.

Consumat în mod regulat, lăptișorul de matcă contribuie la echilibrarea nivelului colesterolului și al trigliceridelor, prevenind depunerea acestora pe vasele de sânge.

3. Are efect imunomodulator

Autoimunitatea este o stare în care sistemul imunitar atacă în mod greșit organismul, favorizând apariția alergiilor și a unor boli precum artrita reumatoidă, diabetul de tip zaharat tip 1 sau lupus.

Celulele sau limfocitele T sunt implicate activ în reglarea răspunsului imun al organismului împotriva infecțiilor, bacteriilor și virusurilor.

Acestea au un rol crucial în apărarea organismului.

Cu proprietăți curative spectaculoase, lăptișorul de matcă conține trei compuși de excepție, gamma-globulină, Royalisin și acid 10-hydroxydecanoic, care acționează direct asupra celulelor T.

Astfel, lăptișorul de matcă se comportă ca un imunomodulator, ceea ce înseamnă că stimulează sistemul imunitar, previne apariția afecțiunilor autoimune și întărește organismul.

4. Ajută memoria

Memoria reprezintă, în termeni generali, capacitatea minții de a prelua, acumula și conserva informațiile primite.

Funcția de memorie depinde de starea neuronilor și a neurotransmițătorilor care asigură comunicarea între celulele nervoase.

Un astfel de neurotransmițător este acetilcolina. Acesta protejează creierul împotriva declinului cognitiv, inclusiv împotriva bolii Alzheimer.

Lăptișorul de matcă este singura sursă naturală de acetilcolină.

Consumat în mod regulat, acest produs apicol sporește puterea de concentrare și randamentul intelectual.

Este ideal în perioadele de epuizare fizică și psihică, stres, tulburări de memorie, în perioada examenelor sau a diferitelor competiții.

Așa se explică faptul că lăptișorul de matcă îmbunătățește scorul de sănătate mintală la persoanele vârstnice și le stimulează buna dispoziție.

Mai mult decât atât, au fost înregistrate rezultate bune și în cazul demenței.

5. Ameliorează simptomele menopauzei

Menopauza este o perioadă în viața femeii ce se caracterizează prin multiple modificări endocrine, metabolice și nervoase, și aduce cu sine o serie de simptome neplăcute, precum bufeuri, dureri de cap, insomnie și schimbări bruste de dispoziție.

Cel mai eficient tratament pentru ameliorarea acestor simptome este substituția hormonală care, din păcate, are reacții adverse și un risc crescut de cancer mamar.

Studiile preliminare arată că lăptișorul de matcă poate fi o alternativă naturală eficientă la substituția hormonală, fără efecte secundare grave.

Administrarea orală a 150 mg de lăptișor de matcă timp de 12 săptămâni îmbunătățește starea psihică și reduce simptomele menopauzei.

Totodată, lăptișorul de matcă previne osteoporoza și stimulează formarea oaselor.

6. Este un bun antioxidant

Stresul oxidativ este un termen folosit pentru afecțiunile produse de dezechilibrul dintre cantitatea de oxigen reactiv produs în organism și capacitatea corpului de a-l elimina.

Acest dezechilibru favorizează apariția unor boli precum cancer, Parkinson, Alzheimer, ateroscleroză, oboseală cronică, depresie și infecții de toate tipurile.

Există însă substanțe care pot neutraliza potențialul negativ al radicalilor liberi și, implicit, al stresului oxidativ, formând un sistem de apărare antioxidantă.

Aceste substanțe poartă numele de antioxidanți și se regăsesc în abundență în lăptișorul de matcă.

Grație proprietăților antioxidante, lăptișorul de matcă protejează țesutul nervos și îmbunătățește memoria, jucând totodată un rol important în prevenirea și vindecarea bolilor neurodegenerative, așa cum este boala Alzheimer.

7. Are proprietăți anti-îmbătrânire

Odată cu înaintarea în vârstă, procesul de regenerare a celulelor este încetinit, iar hidratarea naturală a pielii este și ea redusă.

Concomitent, producția de colagen scade, ceea ce conduce la apariția ridurilor.

Renumit pentru efectul de refacere a celulelor și protejarea oricărui tip de ten, lăptișorul de matcă luptă în mod eficient împotriva semnelor de îmbătrânire, stimulând producerea de colagen.

Ceea ce înseamnă că utilizarea lăptișorului de matcă contribuie la menținerea elasticității și fermității pielii, întârzie procesul de ridare a tenului, diminuează ridurile existente și previne apariția altora noi.

Iar datorită concentrației bogate de zinc și vitamina B – două elemente esențiale pentru o piele sănătoasă – acest super produs apicol regenerează și hidratează în profunzime, oferind pielii o strălucire sănătoasă.

8. Controlează greutatea 

Studiile sugerează că aceasta poate regla apetitul, promova metabolismul grăsimilor și contribui la pierderea sănătoasă în greutate atunci când este combinată cu o dietă echilibrată și exerciții fizice regulate.

9. Poate ajuta la regenerarea țesuturilor

Lăptișorul de matcă poate favoriza vindecarea rănilor datorită proprietăților sale antiinflamatorii și de regenerare a țesuturilor.

Lăptișor de matcă – Mod de administrare și rețete

Lăptișorul de matcă poate fi utilizat în mai multe feluri, atât intern, cât și extern.

Intern, produsul se administrează fie sub formă de pulbere, fiole sau comprimate, însă recomandarea apiterapeuților este de a fi consumat crud.

Pentru a putea beneficia de tot ce are mai bun de oferit, produsul se va îngera cu 20 - 30 de minute înainte de micul dejun, ținându-se sub limbă până la dizolvare.

Dozele recomandate sunt după cum urmează: ca atare, la copii, 1 linguriță de dozare rasă pe zi, iar la adulți, 2 lingurițe de dozare rase pe zi.

Omogenizat în miere sau alte produse apicole, la copii, 2 lingurițe pe zi, iar la adulți, 2 linguri pe zi.

O cură cu lăptișor de matcă poate dura 1-2 luni, cu pauză de minim 3-4 săptămâni între cure.

Extern, lăptișorul de matcă este folosit în prepararea cremelor și măștilor de față. Iată câteva rețete pe care le poți încerca și tu acasă!

Mască antirid cu lapte și mușețel

Datorită combinației spectaculoase de ingrediente din compoziția sa, lăptișorul de matcă stimulează producția de colagen, fiind un remediu eficient pentru pielea cu aspect obosit și îmbătrânit.

Aplicând în mod regulat o mască de față cu lăptișor de matcă, pielea va căpăta un aspect neted, fără riduri.

Amestecă 1 lingură de lapte de capră, 1 linguriță de miere de albine, 2 linguri infuzie de mușețel și 1 gram de lăptișor de matcă și aplică compoziția pe tenul curat.

Las-o să acționeze 20 de minute și clătește cu apă călduță.

Mască pentru ten gras, cu argilă și castravete

Lăptișorul de matcă pur conține nutrienți care ajută la reglarea secreției de sebum, hrănind și hidratând tenul în profunzime.

Astfel, în cazul tenului gras, o mască cu lăptișor de matcă pur poate face adevărate minuni.

Ai nevoie de 1 lingură de miere, 2 linguri de suc de castravete, o lingură de argilă și 1 gram de lăptișor de matcă pur.

Poți înlocui sucul de castravete cu gel de aloe vera natural.

Amestecă ingredientele până la omogenizare și aplică compoziția pe pielea curată. După 20-30 de minute, îndepărtează masca cu apă călduță.

Mască pentru tenul uscat, cu gălbenuș de ou

Tenul uscat are nevoie de îngrijire specială, beneficiind de pe urma produselor cu conținut mare de grăsimi naturale.

Cu proprietăți remarcabile de hrănire și hidratare și un conținut ridicat de lipide, lăptișorul de matcă acționează în profunzime, redând pielii strălucirea și elasticitatea.

Amestecă un gălbenuș de ou cu 1 lingură de miere și 1 gram de lăptișor de matcă și aplică compoziția, într-un strat subțire, pe pielea curată.

Las-o să acționeze timp de 15 minute, apoi clătește cu apă călduță. Dacă utilizezi masca cu regularitate, rezultatele nu vor întârzia să apară.

Lăptișor de matcă – Contraindicații

Cu toate că lăptișorul de matcă este un produs benefic pentru organism, ce poate fi administrat atât de adulți, cât și de copii, au fost raportate ocazional reacții adverse grave, precum anafilaxie, astm sau dermatită.

Potrivit OMS, lăptișorul de matcă poate provoca reacții alergice în unele cazuri.

Acestea includ, dar nu se limitează la: urticarie, probleme de respirație, amețeală, greață și/sau vărsături, dureri abdominale.

Dacă se observă unul sau mai multe dintre simptomele enumerate, trebuie încetată imediat utilizarea produsului.

De asemenea, fiind un produs apicol, se recomandă prudență în utilizarea lăptișorului la persoanele cu alergii moderate la produse apicole sau înțepături de albine.

În cazul în care alergiile sunt severe sau persoana suferă de astm, produsul trebuie evitat cu orice preț, deoarece poate fi fatal.

Și, deși nu provoacă dependență și nu produce infertilitate, nu este indicată administrarea lăptișorului concomitent cu medicamente pentru tensiune, în tratarea dermatitei, la femeile gravide sau care alăptează, dar nici copiilor sub 3 ani.

Persoanele cu astm pot avea un risc mai mare de a avea o reacție alergică la lăptișorul de matcă, de aceea trebuie să manifeste prudență și să consulte un medic înainte de administrare.

Din cauza efectelor sale asemănătoare estrogenului, care ar putea interfera cu afecțiunile sensibile la hormoni, cum ar fi cancerul de sân, endometrioza sau fibroamele uterine, se recomandă sfatul medicului de specialitate înainte de consum.

În plus, lăptișorul de matcă poate avea proprietăți anticoagulante, ceea ce ar putea crește riscul de sângerare sau interfera cu coagularea sângelui la persoanele cu afecțiuni ale sângelui.

Cum putem să integrăm lăptișorul de matcă în alimentația noastră?

Lăptișorul de matcă poate fi consumat în diferite moduri, în funcție de preferințe și disponibilitate.

Cea mai la îndemână modalitate de consum este cea direct din recipient, lăptișorul de matcă fiind disponibil atât sub formă proaspătă, cât și sub formă congelată, liofilizată sau sub formă de capsule.

Pentru a avea parte de o gustare dulce și nutritivă, se poate amesteca o cantitate mică de lăptișor de matcă cu miere, care apoi se întinde pe pâine prăjită, biscuiți sau felii de fructe.

Această combinație oferă o modalitate delicioasă de a ne bucura de beneficiile acestuia.

Lăptișorul de matcă poate fi, de asemenea, amestecat cu fructe, legume și alte ingrediente preferate pentru a crea un smoothie nutritiv și energizant.

În plus, poate fi amestecat cu iaurt pentru o gustare cremoasă și nutritivă.

Pentru a incorpora lăptișorul de matcă în iaurt, se amestecă o cantitate mică până se combină bine.

În completare, se adaugă fructe, nuci sau granola pentru un plus de aromă și textură.

De asemenea, pentru o aromă unică și un plus nutrițional, se poate adăuga lăptișor de matcă în sosurile de salată făcute în casă.

Se amestecă o cantitate mică cu ulei de măsline, oțet, ierburi și mirodenii pentru a crea un dressing delicios.

Totodată, poate fi adăugat în ceaiuri, sucuri sau milkshake-uri, amestecând o cantitate mică de lăptișor de matcă cu băutura preferată până la omogenizare.

Cum trebuie să păstrăm lăptișorul de matcă pentru a ne bucura de beneficiile lui?

Pentru a depozita lăptișorul de matcă și pentru a-i menține prospețimea și potența, se recomandă:

  • Păstrarea în permanență la rece, chiar dacă se află într-un recipient sigilat. Se depozitează în cea mai rece parte a frigiderului, cum ar fi partea din spate sau sertarul cu legume, unde temperaturile sunt cele mai constante.
  • Depozitarea într-un recipient ermetic, prevenind expunerea la aer, umiditate și mirosuri. Putem folosi recipientul furnizat de producător sau putem transfera lăptișorul de matcă într-un borcan de sticlă curat, cu capac bine închis.
  • Evitarea expunerii la lumina directă a soarelui sau la alte surse de lumină, deoarece razele UV îi pot degrada conținutul nutrițional și potența în timp. Prin urmare, se recomandă păstrarea într-un recipient întunecat sau opac.
  • Minimizarea expunerii la aer prin extragerea cantității dorite cu o lingură sau o spatulă curată și prin sigilarea promptă a recipientului după fiecare utilizare.
  • Verificarea datei de expirare și utilizarea sa înainte de expirare sau atunci când se observă modificări ale culorii, texturii, gustului sau mirosului.
  • Evitarea congelării, deoarece acest lucru îi poate afecta textura și valoarea nutrițională. Se păstrează la frigider la o temperatură constantă, de obicei între 0°C și 5°C.

Sub ce formă putem să găsim lăptișorul de matcă?

Lăptișorul de matcă este disponibil sub diferite forme, pentru a satisface diferite preferințe și nevoi:

  • Lăptișorul de matcă crud - extras direct din stupii de albine și vândut în stare pură, neprelucrat. Acesta poate veni în flacoane mici, capsule sau borcane și este recomandat pentru cei care caută întregul spectru al beneficiilor sale nutriționale.
  • Lăptișorul de matcă liofilizat - liofilizarea îndepărtează umiditatea din acesta, păstrându-i conținutul nutrițional. Produsul rezultat este adesea vândut sub formă de pulbere sau capsule, ceea ce îl face convenabil pentru consum și depozitare. Acesta păstrează mulți dintre compușii bioactivi care se găsesc în lăptișorul de matcă crud.
  • Lăptișor de matcă lichid - prin procesul de lichefiere devine mai ușor de consumat. Acesta poate fi vândut în sticle cu picurătoare sau pulverizatoare pentru o dozare precisă. Sub această formă poate fi adăugat în băuturi, smoothie-uri sau alimente pentru o absorbție rapidă.
  • Suplimente alimentare – fiole buvabile, capsule, tablete, capsule moi sau gume masticabile. Aceste suplimente pot conține lăptișor de matcă ca unic ingredient sau în combinație cu alți nutrienți, vitamine sau extracte botanice.
  • Produse de îngrijire a pielii - creme, loțiuni, seruri și măști. Aceste produse utilizează proprietățile de hrănire a pielii ale acestuia pentru a promova aspectul sănătos și hidratarea pielii.

Ce tipuri de suplimente putem să administrăm împreună cu lăptișorul de matcă pentru beneficii maxime?

Combinarea lăptișorului de matcă cu anumite suplimente îi poate spori beneficiile și poate sprijini sănătatea generală.

Polenul de albine și propolisul sunt adesea combinate cu lăptișorul de matcă pentru efecte sinergice.

Polenul furnizează vitamine, minerale și antioxidanți, în timp ce propolisul oferă proprietăți antimicrobiene și de susținere a sistemului imunitar. Aceste produse susțin funcția imunitară, nivelul de energie și vitalitatea generală.

Lăptișorul de matcă mai poate fi combinat cu vitamine și minerale specifice în tratamentul unor afecțiuni sau deficiențe.

De exemplu, vitamina C îmbunătățește absorbția nutrienților și susține funcția imunitară, în timp ce zincul este esențial pentru sănătatea imunitară și vindecarea rănilor.

Vitaminele B, în special B6 și B12, susțin metabolismul energetic și funcția sistemului nervos.

Acizii grași Omega-3 completează proprietățile antiinflamatorii ale lăptișorului de matcă, favorizând sănătatea inimii, funcția cerebrală, mobilitatea articulațiilor, sănătatea pielii și a părului.

Extractele din plante precum ginseng, ginkgo biloba și ashwagandha sunt adesea combinate cu lăptișorul de matcă pentru a spori nivelul de energie, funcția cognitivă și rezistența la stres.

Aceste plante adaptogene ajută organismul să se adapteze la factorii de stres și promovează echilibrul în sistemele organismului. Împreună cu lăptișorul de matcă, acestea pot susține claritatea mentală, stabilitatea dispoziției și rezistența generală.

Întrebări frecvente

Ce conține lăptișorul de matcă?

Lăptișorul de matcă conține vitaminele A, D, C, E și K, și toate vitaminele din complexul B, minerale, proteine, carbohidrați, lipide, polifenoli. Totodată, este singura sursă naturală de acid 10-hidroxi-2-decenoic (10-HDA).

Ce beneficii are lăptișorul de matcă?

Lăptișorul de matcă reglează tensiunea arterială și nivelul colesterolului, are efect imunomodulator, ajută memoria, ameliorează simptomele menopauzei, este un bun antioxidant, antiviral și antibacterian, și are efecte anti-îmbătrânire.

Cum se administrează lăptișorul de matcă?

Intern, lăptișorul de matcă se administrează cu 20 - 30 de minute înainte de micul dejun, ținându-se sub limbă până la dizolvare. Doza zilnică recomandată pentru adulți este de 2 lingurițe de dozare rase.

Cum se recoltează lăptișorul de matcă?

Apicultorii colectează de obicei lăptișorul de matcă prin utilizarea unor tehnici speciale pentru a extrage substanța din celulele albinelor regine din stup. Procesul poate implica îndepărtarea cu grijă a acestuia din stup sau utilizarea de echipamente specializate.

Care sunt diferitele forme de lăptișor de matcă?

Lăptișorul de matcă este disponibil sub diferite forme, cum ar fi proaspăt, pudră liofilizată, capsule sau tablete și lăptișor de matcă amestecat cu alte ingrediente, cum ar fi mierea sau propolisul. Fiecare formă poate avea concentrații de nutrienți și biodisponibilitate diferite.

Cum trebuie depozitat lăptișorul de matcă?

Cel mai bine se păstrează la frigider pentru a preveni deteriorarea și pentru a-și păstra conținutul nutrițional. Atunci când este depozitat în mod corespunzător, lăptișorul de matcă poate rămâne stabil timp de câteva luni până la un an.

Cum poate fi consumat lăptișorul de matcă?

Lăptișorul de matcă poate fi consumat prin administrarea de suplimente sub formă de fiole buvabile, capsule sau tablete, adăugarea în smoothie-uri sau băuturi sau consumul direct de lăptișor de matcă proaspăt. Dozajul și metoda de consum pot varia în funcție de preferințele individuale și de obiectivele de sănătate.

Poate interacționa lăptișorul de matcă cu medicamentele?

Lăptișorul de matcă poate interacționa cu anumite medicamente sau suplimente, în special cu cele care afectează coagularea sângelui sau nivelurile hormonale. Este esențial să se consulte un medic înainte de administrare, în special dacă în paralel se iau medicamente sau dacă există afecțiuni de bază.

Există contraindicații pentru lăptișorul de matcă?

Deși lăptișorul de matcă este, în general, sigur pentru majoritatea persoanelor, cele cu alergii la albine sau polen, astm sau anumite afecțiuni medicale, precum și femeile însărcinate sau care alăptează, ar trebui să se consulte cu un medic înainte de administrare.

Resurse:

https://www.health.com/royal-jelly-8380140

https://www.verywellhealth.com/the-benefits-of-royal-jelly-89507

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324152 

PRODUSE CE CONȚIN LAPTIȘOR DE MATCĂ
Newsletter - Bee
ABONEAZĂ-TE LA BEESLETTER

Vei fi primul care află noutațile și ofertele noastre