Apifitoterapia - Stiinta cunoasterii virtutilor vindecatore ale plantelor (fitoterapia) si a produselor stupului (apiterapia) poate fi considerata una din cele mai vechi invataturi ale omenirii. Din cele mai indepartate timpuri omul a stiut sa foloseasca în scop terapeutic plantele care îl înconjurau arborii, arbustii, ierburile. Mai tarziu cand albina i-a devenit prieten a început sa foloseasca si produsele stupului pentru a-si trata anumite suferinte. Proprietatile curative ale plantelor erau stabilite empiric sau prin observatii indelungate, aceste cunostinte fiind transmise pe cale orala din generatie în generatie.
Tratamentul unor afectiuni cu ajutorul produselor apicole – este azi, un reper important al activitatilor medicale fundamentate stiintific, avand eficienta recunoscuta clinic.
Apiterapia a folosit si foloseste produsele stupului (miere, polen, ceara, propolis, laptisor de matca, veninul de albine, aerul de stup etc.), în tratarea unei game largi de afectiuni, care vizeaza intregul corp. Beneficiile tratamentelor bazate pe materiile colectate si prelucrate de catre albine, au trecut din medicina empirica în cea stiintifica, care a confirmat valoarea de necontestat ale produselor stupului, în tamaduirea a numeroase boli.
Lucrurile evolueaza frumos pentru umanitate si beneficiile produselor apicole sunt tot mai studiate si cercetate, oamenii avand parte de tratamente naturale, sanatoase, eficiente si la costuri rezonabile pentru afectiunile lor.
Produsele stupului: mierea, propolisul, laptisorul de matca, pastura, ceara de albine, sunt un veritabil izvor de sanatate pentru consumatori.
Plantele sunt usor accesibile, flora noastra spontana este foarte bogata in plante cu actiune benefica, pot fi luate in paralel cu medicamentele alopate, echilibrand organismul la toate nivelele.
Apifitoterapia este izvor de sanatate iar bogatia extraordinara de resurse naturale din tara noastra poate contribui la preintampinarea, tratarea si vindecarea diferitelor afectiuni.
Recomandarea specialistilor apifitoterapeuti este ca produsele apicole sa fie luate mai ales, in scop preventiv, pentru o sanatate buna.
Sursa foto: Freepick
Resurse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4928729/
https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-015-0966-2