Laptisor de matca

Concret, laptisorul de matca este o substanta lichida, cremoasa, secretata de glandele hipofaringiene ale albinelor lucratoare pentru a hrani larvele din colonie in primele zile de viata. Doar regina stupului se bucura de pretiosul laptisor pe toata durata vietii sale. Poate fi surprinzator faptul ca, hranindu-se in mod exclusiv cu aceasta substanta, matca traieste pana la 5 ani, in conditiile in care durata medie de viata a unei albine este de circa 45 de zile.

Laptisor de matca - Proprietati

Laptisorul de matca crud, neprelucrat, este o adevarata minune a naturii, cu un profil nutritional extrem de variat. Cu proprietati tonice si imunoreglatoare exceptionale, acest produs apicol este bogat in minerale, enzime, vitamine, aminoacizi si oligoelemente.

Reprezentand pana la 45% din greutatea uscata a produsului, proteinele si peptidele au un rol benefic in incetinirea procesului de imbatranire, reducerea inflamatiei si distrugerea microbilor. Pe langa acestea, laptisorul contine si aminoacizi liberi, majoritatea apartinand seriei L, si este singura sursa naturala de acid 10-hidroxi 2-decenoic, o substanta cu efect antiviral, antibacterian, anti-inflamator, anti-depresiv si imunoreglator.

Din compozitia laptisorului mai fac parte lipidele si carbohidratii, prezenti cu precadere sub forma de glucoza, fructoza si zaharoza. La acest complex deja bogat, se mai adauga enzime, coenzime, substante heterociclice, acetilcolina si o peptida de tip insulina, care recomanda laptisorul de matca in tratarea diabetului zaharat, indiferent de tip.

Dintre minerale enumeram calciu, siliciu, potasiu, fosfor, fier, magneziu, mangan, zinc si sodiu, iar ca vitamine, vitamina A, D, C, E si K, cat si toate vitaminele din complexul B.

Laptisor de matca - Beneficii

Ai imunitatea scazuta, iar colesterolul iti afecteaza sanatatea? Suferi de stres si ai probleme cu tensiunea arteriala? Daca te confrunti cu oricare dintre problemele mentionate si iti doresti o solutie naturala si eficienta, laptisorul de matca poate fi ingredientul de care ai nevoie pentru sanatate si frumusete!

Iata 7 beneficii uimitoare ale laptisorului de matca, dezvaluite de specialistii de la Albina Carpatina, care promoveaza de peste 25 de ani produsele apicole ca alimente naturale functionale, cu proprietati terapeutice remarcabile.

1. Regleaza tensiunea arteriala

Tensiunea arteriala reprezinta forta exercitata de fluxul sanguin la nivelul peretilor arteriali, iar valorile sale ridicate ne semnaleaza posibile probleme de sanatate. Tensiunea arteriala normala la un adult este egala sau mai mica de 120 mm Hg (tensiune arteriala sistolica) si 80 mm Hg (tensiune arteriala diastolica).

Atunci cand valorile tensiunii arteriale sunt egale sau mai mari de 140/90 mm Hg, vorbim despre hipertensiune arteriala, o afectiune care creste riscul de infarct miocardic, insuficienta cardiaca, accident vascular cerebral, boala renala sau chiar moarte subita.

Laptisorul de matca este o sursa bogata in peptide si actioneaza ca un vasodilatator, ceea ce inseamna ca reduce presiunea exercitata asupra vaselor de sange, ajutand la reglarea nivelului tensiunii arteriale. Astfel, datorita efectului reglator pe care il are asupra sistemului cardiovascular, laptisorul contribuie la sanatatea inimii, amplificand starea generala de bine a pacientilor cu probleme cardiace.

2. Echilibreaza nivelul colesterolului

Colesterolul este reprezentat de substante similare grasimilor – lipide cu densitate scazuta (LDL), caruia ii spunem colesterol rau, si lipide cu densitate ridicata sau colesterol bun (HDL). Evident, organismul nostru are nevoie de colesterol pentru a produce hormoni, vitamina D si enzime digestive. Cu toate acestea, atunci cand nivelul colesterolului este prea ridicat, devine periculos pentru sanatate.

Exista o categorie de alimente care scad colesterolul si pe care ar fi indicat sa le includem in dieta zilnica pentru un stil de viata sanatos. Printre ele se numara si laptisorul de matca.

Consumat in mod regulat, laptisorul de matca contribuie la echilibrarea nivelului colesterolului si al trigliceridelor, prevenind depunerea acestora pe vasele de sange.

3. Are efect imunomodulator

Autoimunitatea este o stare in care sistemul imunitar ataca in mod gresit organismul, favorizand aparitia alergiilor si a unor boli precum artrita reumatoida, diabetul de tip zaharat tip 1 sau lupus.

Celulele sau limfocitele T sunt implicate activ in reglarea raspunsului imun al organismul impotriva infectiilor, bacteriilor si virusurilor. Acestea au un rol crucial in apararea organismului. 

Cu proprietati curative spectaculoase, laptisorul de matca contine trei compusi de exceptie, gamma-globulina, Royalisin si acid 10-hydroxydecanoic, care actioneaza direct asupra celulelor T. Astfel, laptisorul de matca se comporta ca un imunomodulator, ceea ce inseamna ca stimuleaza sistemul imunitar, previne aparitia afectiunilor autoimune si intareste organismul.

4. Ajuta memoria

Memoria reprezinta, in termeni generali, capacitatea mintii de a prelua, acumula si conserva informatiile primite. Functia de memorie depinde de starea neuronilor si a neurotransmitatorilor care asigura comunicarea intre celulele nervoase. Un astfel de neurotransmitator este acetilcolina. Acesta protejeaza creierul impotriva declinului cognitiv, inclusiv impotriva bolii Alzheimer.

Laptisorul de matca este singura sursa naturala de acetilcolina. Consumat in mod regulat, acest produs apicol sporeste puterea de concentrare si randamentul intelectual. Este ideal in perioadele de epuizare fizica si psihica, stres, tulburari de memorie, in perioada examenelor sau a diferitelor competitii.

Asa se explica faptul ca laptisorul de matca imbunatateste scorul de sanatate mintala la persoanele varstnice si le stimuleaza buna dispozitie. Mai mult decat atat, au fost inregistrate rezultate bune si in cazul dementei.

5. Amelioreaza simptomele menopauzei

Menopauza este o perioada in viata femeii ce se caracterizeaza prin multiple modificari endocrine, metabolice si nervoase, si aduce cu sine o serie de simptome neplacute, precum bufeuri, dureri de cap, insomnie si schimbari bruste de dispozitie.

Cel mai eficient tratament pentru ameliorarea acestor simptome este substitutia hormonala care, din pacate, are reactii adverse si un risc crescut de cancer mamar.

Studiile preliminare arata ca laptisorul de matca poate fi o alternativa naturala eficienta la substitutia hormonala, fara efecte secundare grave. Administrarea orala a 150 mg de laptisor de matca timp de 12 saptamani imbunatateste starea psihica si reduce simptomele menopauzei. Totodata, laptisorul de matca previne osteoporoza si stimuleaza formarea oaselor.

6. Este un bun antioxidant

Stresul oxidativ este un termen folosit pentru afectiunile produse de dezechilibrul dintre cantitatea de oxigen reactiv produs in organism si capacitatea corpului de a-l elimina, si care favorizeaza aparitia unor boli precum cancer, Parkinson, Alzheimer, ateroscleroza, oboseala cronica, depresie si infectii de toate tipurile.

Exista insa substante care pot neutraliza potentialul negativ al radicalilor liberi si, implicit, al stresului oxidativ, formand un sistem de aparare antioxidanta. Aceste substante poarta numele de antioxidanti si se regasesc in abundenta in laptisorul de matca.

Gratie proprietatilor antioxidante, laptisorul de matca protejeaza tesutul nervos si imbunatateste memoria, jucand totodata un rol important in prevenirea si vindecarea bolilor neurodegenerative, asa cum este boala Alzheimer.

7. Are proprietati anti-imbatranire

Odata cu inaintarea in varsta, procesul de regenerare a celulelor este incetinit, iar hidratarea naturala a pielii este si ea redusa. Concomitent, productia de colagen scade, ceea ce conduce la aparitia ridurilor.

Renumit pentru efectul de refacere a celulelor si protejarea oricarui tip de ten, laptisorul de matca lupta in mod eficient impotriva semnelor de imbatranire, stimuland producerea de colagen. Ceea ce inseamna ca utilizarea laptisorului de matca contribuie la mentinerea elasticitatii si fermitatii pielii, intarzie procesul de ridare a tenului, diminueaza ridurile existente si previne aparitia altora noi. Iar datorita concentratiei bogate de zinc si vitamina B – doua elemente esentiale pentru o piele sanatoasa – acest super produs apicol regenereaza si hidrateaza in profunzime, oferind pielii o stralucire sanatoasa.

Laptisor de matca – Mod de administrare si retete

Laptisorul de matca poate fi utilizat in mai multe feluri, atat intern, cat si extern.

Intern, produsul se administreaza fie sub forma de pulbere, fiole sau comprimate insa recomandarea apiterapeutilor este de fi consumat crud. Pentru a putea beneficia de tot ce are mai bun de oferit, produsul se va ingera cu 20 - 30 de minute inainte de micul dejun, tinandu-se sub limba pana la dizolvare.

Dozele recomandate sunt dupa cum urmeaza: ca atare, la copii, 1 lingurita de dozare rasa pe zi, iar la adulti, 2 lingurite de dozare rase pe zi. Omogenizat in miere sau alte produse apicole, la copii, 2 lingurite pe zi, iar la adulti, 2 linguri pe zi. O cura cu laptisor de matca poate dura 1-2 luni, cu pauza de minim 3-4 saptamani intre cure.

Extern, laptisorul de matca este folosit in prepararea cremelor si mastilor de fata. Iata cateva retete pe care le poti incerca si tu acasa!

Masca antirid cu lapte si musetel

Datorita combinatiei spectaculoase de ingrediente din compozitia sa, laptisorul de matca stimuleaza productia de colagen, fiind un remediu eficient pentru pielea cu aspect obosit si imbatranit. Aplicand in mod regulat o masca de fata cu laptisor de matca, pielea va capata un aspect neted, fara riduri.

Amesteca 1 lingura de lapte de capra, 1 lingurita de miere de albine, 2 linguri infuzie de musetel si 1 gram de laptisor de matca si aplica compozitia pe tenul curat. Las-o sa actioneze 20 de minute si clateste cu apa calduta.  

Masca pentru ten gras, cu argila si castravete

Laptisorul de matca pur contine nutrienti care ajuta la reglarea secretiei de sebum, hranind si hidratand tenul in profunzime. Astfel, in cazul tenului gras, o masca cu laptisor de matca pur poate face adevarate minuni.

Ai nevoie de 1 lingura de miere, 2 linguri de suc de castravete, o lingura de argila si 1 gram de laptisor de matca pur. Poti inlocui sucul de castravete cu gel de aloe vera natural. Amesteca ingredientele pana la omogenizare si aplica compozitia pe pielea curata. Dupa 20-30 de minute, indeparteaza masca cu apa calduta.

Masca pentru tenul uscat, cu galbenus de ou

Tenul uscat are nevoie de ingrijire speciala, beneficiind de pe urma produselor cu continut mare de grasimi naturale. Cu proprietati remarcabile de hranire si hidratare si un continut ridicat de lipide, laptisorul de matca actioneaza in profunzime, redand pielii stralucirea si elasticitatea.

Amesteca un galbenus de ou cu 1 lingura de miere si 1 gram de laptisor de matca si aplica compozitia, intr-un strat subtire, pe pielea curata. Las-o sa actioneze timp de 15 minute, apoi clateste cu apa calduta. Daca utilizezi masca cu regularitate, rezultatele nu vor intarzia sa apara.

Laptisor de matca – Contraindicatii

Cu toate ca laptisorul de matca este un produs benefic pentru organism, ce poate fi administrat atat de adulti, cat si de copii, au fost raportate ocazional reactii adverse grave, precum anafilaxie, astm sau dermatita.

Potrivit OMS, laptisorul de matca poate provoca reactii alergice in unele cazuri. Acestea includ, dar nu se limiteaza la: urticarie, probleme de respiratie, ameteala, greata si/sau varsaturi, dureri abdominale. Daca se observa unul sau mai multe dintre simptomele enumerate, trebuie incetata imediat utilizarea produsului.

De asemenea, fiind un produs apicol, se recomanda prudenta in utilizarea laptisorului la persoanele cu alergii moderate la produse apicole sau intepaturi de albine. In cazul in care alergiile sunt severe sau persoana sufera de astm, produsul trebuie evitat cu orice pret deoarece poate fi fatal.

Si desi nu provoaca dependenta si nu produce infertilitate, nu este indicata administrarea laptisorului concomitent cu medicamente pentru tensiune, in tratarea dermatitei, la femeile gravide sau care alapteaza, dar nici copiilor sub 3 ani.

 

Intrebari frecvente

Ce contine laptisorul de matca?

Laptisorul de matca contine vitaminele A, D, C, E si K, si toate vitaminele din complexul B, minerale, proteine, carbohidrati, lipide, polifenoli. Totodata, este singura sursa naturala de acid 10-hidroxi-2-decenoic (10-HDA).

Ce beneficii are laptisorul de matca?

Laptisorul de matca regleaza tensiunea arteriala si nivelul colesterolului, are efect imunomodulator, ajuta memoria, amelioreaza simptomele menopauzei, este un bun antioxidant, antiviral si antibacterian, si are efecte anti-imatranire.

Cum se administreaza laptisorul de matca?

Intern, laptisorul de matca se administreaza cu 20 - 30 de minute inainte de micul dejun, tinandu-se sub limba pana la dizolvare. Doza zilnica recomandata pentru adulti este de 2 lingurite de dozare rase.