Polenul crud Albina CarpatinaPolenul crud ALBINA CARPATINA - aliment functional si nutraceutic

In medie, polenul poliflor pus la dispozitia clientului de catre Albina Carpatina contine proteine 25-35 %, lipide 4-6 %, glucide 20-35 %, apa 7-11 %, fibre solubile si insolubile 13-14 %.

Proteinele se gasesc in polenu in proportie mai mare decat in carne, iar mare parte dintre ele sunt sub forma de amino-acizi, care se absorb direct, fara eforturi din partea organismului. Bogatia de aminoacizi intrece in medie de 3 ori oul, branza si carnea. In compozitia sa intra cei 8 aminoacizi esentiali. Doi dintre cei esentiali, arginina si histidina, nu exista in carne, ou si branza.

Numarul reactiilor chimice (cunoscute) care au loc in organismul uman este de ordinul miilor. Aproape toate acestea sunt catalizate de catre enzime. Actiunea lor este esentiala pentru ca fac posibila desfasurarea fluenta a unor reactii chimice, la temperaturi si presiuni cu mult mai mici decat s-ar petrece in afara corpului uman, in polen se gasesc circa 100 de enzime, cat si co-enzime si pro-enzime.

Astazi se stie tot mai mult despre necesitatea consumarii de principii antioxidante, spre a preveni imbatranirea si imbolnavirile, in special cancerele. Unele dintre cele mai apreciate sunt vitaminele A si E, care se gasesc in mari cantitati in polen. Dar o mai intensa actiune antioxidanta o confera polenului flavonoidele din compozitia sa. Se considera ca unele dintre acestea sunt de 200 de ori mai puternice decat vitamina E. Spre exemplu, comparativ cu alte vegetale cunoscute cu efecte antioxidante, 30 de g de polen Albina Carpatina echivaleaza cu consumul a 900 g de broccoli. Flavonoidele, in special kaempferolul, reduc incidenta cancerelor (ex. san, prostata) asociate regimurilor alimentare bogate in grasimi saturate.

Fitosterolii din polenul Albina Carpatina reduc absorbtia colesterolului si influenteaza excretia de saruri biliare, reducind incidenta cancerelor rectal si de colon. Totodata mentin echilibrul mecanismelor imune.

Un element deosebit de valoros din polenul Albina Carpatina este continutul in acizi nucleici. Reprezentat in fapt de celule sexuale vegetale, pregatite sa constituie originea unor noi plante, acizii sai nucleici sunt in mare cantitate, tineri, cu structura completa si cu capete ale cromozomilor (telomere) integre. Este stiut faptul ca la orice vietate, pe parcursul vietii telomerele se altereaza, se consuma in cursul divizarilor celulare, iar acest lucru se asociaza cu procesul imbatranirii. Ei bine, polenul Albina Carpatina aduce cu sine numerosi telomeri integri si, mai mult, furnizeaza informatie autentica, originara, asa cum exista ea in natura careia ii apartinem, dar de care, oamenii se indeparteaza prin stilul de viata actual.